Pokker ja popkultuur: Damon ja Norton 1998. aasta WSOP-l

Pokker ja popkultuur: Damon ja Norton 1998. aasta  WSOP-l 0001

Üks pokkerimängijate poolt enimmäletatud filmiepisoode pärineb 1998. aasta filmist "Rounders", kus Mike McDermott´i karakter, keda mängib Matt Damon, selgitab ilmekalt oma tüdruksõbrale Jo'le (Gretchen Moll), et pokker on oskus-, mitte hasartmäng. "Ma pean silmas seda, et mis sa arvad, mispärast jõuavad igal aastal World Series of Pokeri finaallauda samad viis meest?" küsib Mike. "Kas nad on lihtsalt kõige õnnelikuma käega poisid Las Vegases?"

Kuigi McDermott oleks võinud pisut liialdada, polnud tema väide, et WSOP põhiturniiri finaallauas võib sageli näha ühtesid ja samu nägusid, täiesti alusetu. WSOP esimese paari aastakümne jooksul (1970-1990), kui üritusel osales juba 200 mängijat, jõudsid paljud mängijad mitmeid kordi kuuemehelisse finaallauda (WSOP põhiturniiri finaallauad olid short-handed kuni 2001. aastani, sealtpeale istub finaallauas üheksa finalisti). Isegi 1990ndatel leidus veel käputäis mängijaid, kes saavutasid koha WSOP finaallauas teist ja kolmandatki korda, kuigi tol ajal ei olnud enam tavapärane, et "samad viis tüüpi" igal aastal nii kaugele jõudsid.

Muidugi, kui "Roundersil" oleks järg, ei võiks McDermott enam usutavalt niisugust väidet esitada. Kui Dan Harrington ja Al Krux jõudsid 2004. aasta WSOP põhiturniiril kolmandat korda finaallauda, tähistas see viimast korda, kui keegi taolise eduga hiilgas. Tänapäeval, kui põhiturniiri käevõru eest pingutavad tuhanded pokkerisõbrad, on šansid teistkordselt finaallauda jõuda väga väikesed, rääkimata siis sellest, et keegi suudaks seda teha viiel aastal.

Huvitaval kombel on "Rounders" ise üks põhjustest, miks "sama viie mehe" päevad WSOP-l on ajalooks saanud. Filmi kohta öeldakse sageli, et see aitas viimase kümnendi jooksul kaasa pokkeri levikule ja populaarsuse suurenemisele – eriti, mis puudutab Texas hold'em'i. Ja kuna filmi tegijad ei osanud ette näha nii fenomenaalset pokkeri populaarsuse tõusu, on "Rounders" veatult mänginud mõjuvõimast osa World Series'i arenguloos alates professionaalide privaatsetest koosviibimistest kuni suure etenduseni välja.

"Roundersi" loo üks seik, mis WSOP kasvu on mõjutanud, hõlmab aga Damoni ja teise peategelase Edward Nortoni (kes mängis Lester "Worm" Murphyt, McDermotti sõpra) pääsmeid 1998. aasta WSOP põhiturniirile.

Hollywood tuleb Vegasesse

Otsust tuua Damon ja Norton tol aastal WSOP põhiturniirile ei tehtud (nagu sageli pakutakse) "Roundersi" tegijate või Miramax Filmsi poolt. Pigem oli see võõrustav kasiino, Binioni Horseshoe, kes nägi tähtede sissepääsu sponsoreerides tasuta reklaami võimalust.

Damon ja Norton ei olnud esimesed kuulsused, kes World Seriesi põhiturniiril mängisid. Telly Savalas (Kojak), Dick van Patten (Eight Is Enough) ja Gabe Kaplan (Welcome Back, Kotter) olid kõik eelnevalt WSOP-l osalenud. Spordikommentaator Curt Gowdy võttis samuti väljakutse vastu. Ning kauaaegne filminäitleja Chill Willis, keda võis näha arvukates filmides ("It's a Gift" W.C. Fieldsiga, "Meet Me in St. Louis" Judy Garlandiga ja "Giant" James Deaniga), mängis WSOP-l 1970ndatel. Willis, muuseas, seisab kõrvuti Johnny Mossi, Thomas "Amarillo Slim" Prestoni, Jak Binioni ja Puggy Pearsoniga kuulsas 1974. aasta grupifotol, kus kõik Horseshoe ees oma kauboikaabusid lehvitavad.

Ent 1998. aastal polnud WSOP-l palju amatöörmängijaid, kes pääsesid $10.000 sisseostuga põhiturniirile, põhiliselt mängisid seal ainult tuntud tegijad. Tõesti, järgmisel aastal, kui Wilford Brimley (The Natural, Cocoon) tegi WSOP põhiturniiril oma debüüdi, oli ta sel aastal koos Gabe Kaplaniga üks vaid kahest näitlejast.

Seega tõid turniirile pääsenud Damon ja Norton Horseshoele tol kevadel kõvasti lisatähelepanu– täpselt nii, nagu Binion's oligi soovinud. Tõesti, "Roundersi" ilmumiseni oli veel mitu kuud (esilinastus toimus alles septembris), nii et tegelikult võiks väita, et Damoni ja Nortoni ilmumine tegi WSOP-le palju rohkem reklaami kui sellele filmile, kus nad täitsid peaosa.

Võimalus mängida kuningatega

1998. aasta 11. mai õhtul – põhiturniiri esimesel päeval – tutvustas populaarne kuulsuste klatšishow "Entertainment Tonight" paari WSOP katset, pannes lõigu pealkirjaks "Matt'i ja Ed'i suurepärane pokkeriseiklus!" Intervjuus selgitas Norton, kuidas kasiino sisenejaid toetas, ning mille nad juhul, kui nad mõne ebameeldiva juhuse läbi rahadesse tuleksid, heategevusele annetaksid.

Selles intervjuus ja lisaks ka kõikides teistes reklaamides näitavad Damon ja Norton end tagasihoidlikena, mis puudutab nende endi oskusi ning imetlevad professionaalidest konkurentide võimeid. Norton märkis, et lisaks paljudele pokkeritundidele olid mõlemad näitlejad mänginud pokkerit varemgi ja ka "Roundersi" filmimise ajal, nad olid lugenud "Super/System'i" ja samuti oli neid instrueerinud kahekordne WSOP põhiturniiri tšempion Johnny Chan, kes tegi ka ise filmis tähelepanuväärse episoodi.

Kuid mõlemad teadsid väga hästi oma šansse. Damon ütles, et varsti pärast istekoha leidmist ja esimese käe jagamist oli ta mõelnud: "Ma lihtsalt ei taha olla esimene, kes välja langeb."

Kumbki ei tahtnud häbisse jääda ning tõepoolest, mõlemal näitlejal läks vaatamata suhteliselt lühikesele esimesele päevale lõppkokkuvõtteks siiski hästi. Nortoni päev oli lühem, pidades vastu kõigest paar tundi. Otsustavas käes olid Nortoni üheksad Surindar Sunari kümneneliku vastu. Samal ajal oli Damonil ikka veel käes stardistack, hoolimata sellest, et samas lauas oli koha võtnud ka "Super/Systemi" autor ja kahekordne WSOP põhiturniiri võitja Doyle Brunson isiklikult.

Nagu võib arvata, tõmbas Damoni ja Brunsoni laud ligi enamuse tähelepanust, fännid tunglesid kogu päeva, et oma silmaga laual ja selle ääres toimuvat näha. Lõpuks leidis Damon end buttonilt, käes taskukuningad, ning tegi suure raise'i. Brunson, kes ootas väikesel blindil ässadega, re-raises kohe all-in. Damon tegi calli, ent paraku ei tulnud lauale ühtki kuningat, mis oleks teda päästnud, ja ta langes välja. "Ma istusin Doyle'iga ühes lauas [ja] ma kaotasin," ütles Damon hiljem.

Uus pokkeriajastu

Hiljem kandis ESPN üle tunnipikkuse show, tõstes esile põhiturniiri, mille jooksul Damonit ja Nortonit rõhutati eriti. Damon tegi isegi reklaami, öeldes: "Vaata World Series of Poker'it just siin ESPN-l."

Üks programmi jooksul tehtud intervjuu Nortoniga rõhutas näitlejapaari tunnustust kõrgeima tasandi pokkerimängijate oskustele. Norton ütles, et pokker on "väga keeruline mäng, mis opereerib paljudel tasanditel: matemaatiline, strateegiline, psühholoogiline. Seal võib vedada mõnes käes, kuid tõeliselt vinged mängijad purustavad su kindlalt." Damon kiitis pokkeriprofessionaale, võrreldes nende võiduks vajalikku taset Rogers Clemensi pesapallilöögiga.

Damoni ja Nortoni käest küsiti, kas nad kavatsevad kunagi WSOP-le naasta. "Me tuleme tagasi, kui nad meid tagasi tahavad," vastas Norton, lisades, et "igal ajal, kui nad maksavad meie osavõtumaksu $10.000!"

Sellest ajast alates oleme me muidugi maha käinud pika tee, kuulsuseid tuleb nüüd WSOP-le igal aastal tosinate kaupa ning mõned neist on isegi kaasatud online pokkeri saitide töösse. Nagu tõdeb Norton audiokommentaaris "Roundersi" DVD tarvis: "Kui me seda filmi tegime, siis oli parajasti nn "pokkerihooaeg", tead küll, see televisioonis näidatav pokker."

Ent minnes tagasi 1998. aastasse, oli pokkeri juures veel tugev fantaasiaelement ühenduses ideega paarist näitlejast, kes istuvad maha justkui Texas Dollyga. Tõepoolest, Damoni ja Nortoni kohta võiks küsida, kes nad oma ajas olid, kas tõesti kõige õnnelikumad mehed Vegases?

Mida Sa arvad?

VEEL LUGUSID

Other Stories