Marek Reinaas: roheliste fraktsiooni ettepanek on absurd!

ETPF

Selle nädala alguses tekitas pokkerifoorumites tublisti elevust roheliste fraktsiooni poolt Riigikogule edastatud eelnõu Hasartmängumaksu seaduse muutmise kohta, millega soovitakse hasartmängumaksu kaughasartmängudes tunduvalt tõsta.

Mida "rohelised" täpselt saavutada püüavad, saate lugeda järgmisest dokumendist, mille leiate siit.

Kuna Hasartmänguseadus reguleerib tänasel päeval ka online-pokkerit, oleme palunud eelnõud kommenteerima Eesti Turniiripokkeri Föderatsiooni presidendi Marek Reinaasi.

Marek, mida arvad Sina Eesti Turniiripokkeri Föderatsiooni juhina Roheliste Erakonna algatusest tõsta online-hasartmängude maksukoormust kümneid kordi?

Ühelt poolt olen hämmingus, sest see ettepanek on ju oma olemuselt jabur. Selline seadusemuudatus lõpetaks legaalse mängimise netis päevapealt. Olgu jutt pokkerist või hasartmängudest. Teisalt saan ma rohelistest ka aru - nende populaarsus ühiskonnas on minimaalne ja seda vaid mõned kuud enne valimisi. Sellises seisus võtab nii mõnigi poliitik ette libeda populismi-tee. Rohelised on astunud ühte paati Max Kauriga, tüübiga, kes proovib just valimatu kasiinovastase võitlusega end iga hinna eest poliitikuks teha, kuid kelle kahtlaseid populistlikke avaldusi reeglina keegi tõsiselt ei võta.

Mis juhtub, kui see algatus ka teoks saab?

Nagu ütlesin - legaalne mängimine netis lõpeb päevapealt. Riigi aastatepikkune vaev asuda netis mängimist kontrollima ja sellelt makse koguma kaob samuti. Mõelge ise - kui riik tõstaks alkoholi aktsiisi päevapealt sellises mahus, et pudel viina maksaks poes 1000 krooni...

Mitu pudelit Eesti poodides homme müüdaks? Ma arvan, et mitte ühtegi.

Millised on šansid, et selline muudatus ka läbi läheb?

Usun, et sellisel kujul on tõenäosus õnneks mikroskoopiline. Pigem olematu. Ma luban, et söön oma päikeseprillid ja kaardipaki ära, kui see seadusemuudatus täpselt sellisel kujul parlamendis vastu võetakse.

Mis ei tähenda muidugi seda, et üks jabur seadusemuudatuse ettepanek ei või kaasa tuua mõnd muud veel jaburamat tulemust.

Mida ETPF selles küsimuses ette võtab? Mingi avalik pöördumine või suisa protestimarss Toompeale?

See kõik ei ole praegu mõistlik. Põhjendan. Roheliste nii absurdsel ettepanekul saab olla vaid üks eesmärk - saada rohkelt avalikku tähelepanu, kui "pahade hasartmängude vastu võitlejad". Olen suhteliselt veendunud, et nad ka ise ei usu sellise seadusemuudatuse tegelikku jõustumisse. Kui me nüüd avalikult selle vastu lärmi hakkame tõstma, siis tegelikult teenimegi roheliste huve ning aitame neil oma valimiskampaaniat teha. Siinkohal tuleb tsiteerida kuulsat pokkeriklassik Karlssonit: "Rahu, ainult rahu, mu sõbrad!"

Sinu arvates ei tasu praegu midagi teha?

Me jälgime aktiivselt, mis sellest ettepanekust edasi saab. Oleme ühenduses ka Eesti Hasartmängude Korraldajate Liiduga, sest tegemist ei ole ju ainult mängijate, vaid ka korraldajate murega. Ehk siis tänaste seaduste kontekstis on see meie ühine mure. Kohe, kui tekib väiksemgi vajadus omalt poolt võitlusse asuda, seda ka teeme. Samas pikemas plaanis oleks siiski oluline, et seadusandlus käsitleks pokkerit muudest hasartmängudest eraldi. See oleks avalikkuse jaoks väga oluline, et mingi reaalne vahe sisse tehtaks. Selles suunas plaanib föderatsioon kindlasti tööd teha.

Eraldi, nagu sport, mis ei ole üldse hasartmäng?

Ma usun, et realistlikum plaan oleks teisiti ja veidi leebemalt reguleeritud hasartmäng. Samas ei välista see minu arvates ka seda, et turniiripokker saaks ametlikult tunnustatud kui sportmäng. Aga näis, mis tulevik toob. Ühte siiski kinnitan veelkord - pokkeriföderatsioon ei maga ja on valmis mistahes jaburustele ka vajalikul hetkel vapralt vastu hakkama.

Mida Sa arvad?

VEEL LUGUSID

Other Stories