Rootsi Riigikohtu otsus: kas pokker on õnne- või oskusmäng?

oskusmäng

Rootsi Riigikohus otsustas kolmapäeval, et Texas Hold'em pokkerimängus otsustavad tulemuse nii juhus kui ka oskused. Olulised on seejuures nii mänguformaat ning kui kaua seda mängitakse.

2007. aastal mõisteti neli meest süüdi Rootsi hasartmängude rikkumises mitme miljoni kroonise turniiri korraldamise eest Grebbestadis, millel oli sadu osalejaid ja mis kestis mitu päeva. Kaks neist mõisteti hiljem õigeks, kui juhtum 2008. aastal edasi kaevati, sest apellatsioonikohus nõustus väitega, et turniiril maksab enam oskuse element ning juhusel ei ole kuigi suurt kaalu.

Selleks, et Rootsis mõistetaks kedagi süüdi rasketes ebaseaduslike hasartmängude kuritegudes, peaks mängu resultaat sõltuma olulisel määral juhusest, mitte mängija oskusest. Eksperttunnistajad aga tunnistasid veebruaris, et oskus on edukaks mänguks äärmiselt oluline. Üks kogenud pokkerimängija tutvustas kohtunikule pokkerimängu ning selgitas, et korralikuks oskusmängijaks saamine võtab terve eluaja.

"Me leidsime, et põhiturniir ja selle kõrvalturniirid ei olnud õnnemängud, vaid sisse tuleb ka oskus," rääkis kohtunik Göran Lamberth uudisteagentuurile TT.

Ometi leidis kohus, et Texas Hold'em rahamängude vabam vorm on vastuolus Rootsi hasartmänguseadustega, kuna rahamängus saavad mängijad mängida siis, kui neile meeldib, panustada, kui neile meeldib ning lahkuda lauast igal ajal.

"Me leiame, et see mänguvorm tungineb puhtalt juhusele," ütles Lamberth TT-le.

Kuigi Chalmersi ülikooli matemaatikaekspert kinnitas, et juhuslikkuse element piirdub esimese jagatud kaardiga, leidis kohus, et mängu tulemus on liiga sõltuv juhusest, et käsitada pokkerit puhtalt oskustele põhineva mänguna.

Kui kohus oleks jaganud ekspertidest tunnistajate seisukohti, oleks see avanud Rootsi kihlveoettevõtetele pokkeriturniiride korraldadamise võimaluse.

Artikkel on refereeritud www.thelocal.se-st.

Mida Sa arvad?

VEEL LUGUSID

Other Stories